Luisteren naar je lichaam helpt jou naar zélf iets kunnen doen aan stress
In onze kenniseconomie ligt de focus sterk op denken, analyseren en presteren. Maar wat als we vergeten te luisteren naar je lichaam? Ons lichaam spreekt een eigen taal, sneller en directer dan onze gedachten. Signalen zoals hoofdpijn, stress, vermoeidheid of prikkelbaarheid zijn geen lastige obstakels, maar waardevolle boodschappen die ons iets willen vertellen.
Luisteren naar je lichaam nodigt uit te voelen. Waarom is dat zo belangrijk?
Veel mensen verwarren goed voelen met je goed voelen. Je goed voelen betekent vaak dat je positieve emoties ervaart en geen ongemak hebt. Maar goed voelen betekent dat je in staat bent om alle emoties te herkennen en te doorvoelen, ook de minder prettige zoals boosheid, verdriet of angst. Wanneer we deze emoties onderdrukken, bouwen ze zich op in ons lichaam en kunnen ze leiden tot stress of zelfs lichamelijke klachten. Door bewust te leren voelen, krijgen we toegang tot diepere lagen van onszelf en kunnen we emotionele blokkades doorbreken.
Gabor Maté, expert op het gebied van trauma en lichaamsbewustzijn, legt prachtig uit hoe ons lichaam signalen geeft en waarom het essentieel is om ze serieus te nemen. Bekijk zijn inzichten hier: Gabor Maté over het belang van voelen.
De wisselwerking tussen brein en gevoel
Ons brein speelt een cruciale rol in de balans tussen voelen en denken. We hebben een linker- en een rechterhersenhelft. De linkerhelft is verantwoordelijk voor logica, structuur, analyse en redeneren. Dit is waar we plannen, organiseren en controleren. De rechterhelft daarentegen is het centrum van creativiteit, intuïtie, emoties en het vermogen om te voelen. Het corpus callosum, de verbinding tussen beide hersenhelften, helpt deze twee gebieden samen te laten werken.
Wanneer we te veel vanuit ons hoofd leven en voelen onderdrukken, raakt deze samenwerking uit balans. Dit kan zich uiten in stress, spanning en lichamelijke klachten. Door bewust aandacht te geven aan luisteren naar je lichaam, versterken we de samenwerking tussen beide hersenhelften en herstellen we de balans tussen denken en ervaren.
Wat kun je zelf doen?
Je lichaam geeft voortdurend signalen af. Soms subtiel, soms luid en duidelijk. Hoe beter je in staat bent om deze signalen te herkennen en erop te reageren, hoe sterker de verbinding met jezelf wordt. Dit vraagt oefening en bewuste aandacht. Gelukkig zijn er praktische manieren om dit te ontwikkelen. Hieronder vind je zeven krachtige manieren om stap voor stap beter te leren luisteren naar je lichaam.
-
Gun jezelf een moment.
Neem gedurende de dag korte pauzes waarin je even afkoppelt van je werkzaamheden en taken en de gelegenheid hebt om ‘in te checken’ bij jezelf.. Stel jezelf de vraag: ‘hoe gaat het met me?’ en registreer zonder oordeel wat jouw lichaam je aangeeft. Dit helpt om uit je hoofd naar je lichaam te komen.
-
Zet je zintuigen ‘aan’.
Wat voel je in je lijf op dit moment? Waar ervaar je spanning of ontspanning? Neem bewust waar wat je ziet, hoort en ruikt. Hoe vaker je je zintuigen gebruikt, hoe gemakkelijker het wordt om te luisteren naar subtiele signalen van je lichaam.
-
Focus op je ademhaling.
Je ademhaling is een directe ingang naar ontspanning en lichaamsbewustzijn. Door bewust en diep te ademen, breng je meer zuurstof naar je lichaam en kalmeer je het zenuwstelsel. Dit helpt je om uit de maalstroom van gedachten te stappen en meer in he ‘nu’ aanwezig te zijn.
-
Zet je voeten stevig op de grond.
Plant je voeten stevig in de grond en stel je voor dat onder je voeten wortels de grond in schieten. Net als bomen dat doen. Dit is een belangrijke bijdrage in het voelen van stabiliteit en vertrouwen. Elementen die jou helpen beter naar je lichaam te luisteren.
-
Je bent groter dan je denken.
Te vaak beperken we ons tot de intelligentie van het hoofd maar onderschat de intelligentie van het lichaam niet. Door je bewust te worden van je adem, houding en de taal van jouw lichaam activeer jij een ongelooflijke schat aan informatie. Zonde om daar geen gebruik van te maken!
-
Creëer!
Expressie via kunst, muziek, schrijven of beweging opent de deur naar je intuïtie en creatiekracht. Het rechterbrein wordt geactiveerd wanneer je zonder oordeel creëert en jezelf toelaat om te experimenteren. Door creativiteit een plek te geven in je leven, leer je om meer te voelen en te luisteren naar de signalen die je lichaam geeft. Dus pak eindelijk die schilderskwast in handen, ga zingen, of doe wat je al zo lang van plan bent!
-
Beweeg.
Beweging is essentieel om energie en emoties te laten stromen. Het geeft warmte en activeert je organen met een positief effect op het zenuwstelsel. Dans, wandel, stretch of doe een andere vorm van lichaamswerk. Dit helpt om spanning los te laten en nodigt uit tot verbinden je met je lijf.
Leren luisteren naar je lichaam en nú aan de slag?
Door deze gewoontes in je dagelijks leven te integreren, herstel je de balans tussen denken en voelen. Wil jij hier dieper in duiken en écht beter kunnen luisteren naar je lichaam? Ontdek de online training Luisteren naar je Lichaam van Voelstream en leer hoe je met concrete oefeningen en praktisch toepasbare handvatten meer rust en energie kunt ervaren.