Lichaamswerk

Ieder mens maakt gebruik van de intelligentie van het lichaam. Herinneringen liggen namelijk in elke cel van het lichaam opgeslagen. Actief herinneringen ophalen kan soms lastig zijn, zeker als het herinneringen betreft die op jonge leeftijd gevormd zijn en/of verbonden zijn aan pijnlijke of traumatische ervaringen. Met lichaamswerk kun je deze ballast opruimen en je ontdoen van pijn uit het verleden. Hoe? Onder andere door in contact te komen met je gevoel en wat in jou leeft. Maar hoe zetten die emoties zich vast in je lijf? Wat is lichaamswerk precies, hoe ziet een lichaamswerksessie eruit? Op deze en andere vragen ga ik graag dieper in. 

Lichaamswerk

“Als ik het niet voel, dan is het er niet meer.”

 

Zoals een jong kind verstoppertje speelt door de handen voor de ogen te plaatsen, met het idee dat de ander hem niet meer ziet, zo doen kinderen dat ook met emoties. Een kind kan buikpijn hebben omdat het angstig is en geen ruimte voelen om deze angst te uiten. De reactie die volgt is logisch: ‘ik ga niet meer naar mijn buik, want dan voel ik het niet meer. En als ik het niet meer voel, dan is het er niet meer’. Maar zo werkt het natuurlijk niet, want de buikpijn is er wel degelijk.

 

Alle herinneringen zitten in je lijf

 

Dit is logische redenering vanuit kind-perspectief, want het is een manier om zichzelf te beschermen. Het probleem is alleen dat al deze herinneringen wél in het lichaam opgeslagen worden. Deze onbewuste herinneringen laten zich op latere leeftijd zien als blokkades. Bijvoorbeeld doordat je je angstig voelt terwijl er (in je hoofd) geen aanwijsbare reden voor is. Of door de neiging je kleiner te maken, je terug te trekken, geen verbinding durven te maken, onzeker te zijn en/of geen grenzen aan te geven. Het zijn allemaal thema’s die verbonden zijn met de herinneringen uit je verleden. Een plek waar je met je hoofd niet bij komt en waar lichaamswerk beweging in kan brengen.

 

‘Vol’ en tegelijkertijd ‘leeg’

 

In het volwassen leven geven we maar al te vaak het advies ‘geef het een plekje’ als het gaat over verwerken van indringende gebeurtenissen. Maar wat we vergeten is dat, wanneer iets ‘een plekje’ heeft, het nog steeds in het lichaam aanwezig is. Je draagt het met je mee, dag in dag uit. Als dit maar al te vaak en langdurig gebeurt, dan kan het zijn dat het lichaam ‘volgelopen is’. Er is geen ruimte meer over. Je voelt je vol en tegelijkertijd leeg. Er is geen ruimte meer waar je eigen helderheid en levenslust kan stromen. Dit heeft invloed op je stemming. Het kan je bedrukt maken, gefrustreerd, moedeloos. En dat zie je aan de buitenkant. Een gelaat tekent sterker, de kleur in het gezicht wordt grauwer en ogen worden mat.

 

Wat is lichaamswerk?

 

De signalen van je lichaam zijn als een blauwdruk van jouw opgeslagen emoties. Lichaamswerk geeft je inzicht in deze emoties en ook in de patronen die je jezelf hebt aangeleerd. Wanneer je weet waar de schoen wringt kun je deze emoties en trauma’s gaan opruimen in plaats van een ‘plekje geven’. Zo maak je ruimte voor frisse energie, krijg je helderheid voor wie je bent en kun je je levenslust, je dromen, je werk of je relaties weer herpakken.

 

Hoe ziet een lichaamswerk-sessie eruit?

 

Video-analyse en werkvraag

 

Voorafgaand aan een traject maak ik een video-analyse, zodat we kunnen observeren hoe je hebt geleerd met emoties om te gaan. Met die vraagstukken gaan we vervolgens aan de slag. Tijdens de get-rid-of-sessies, die onderdeel van al mijn trajecten, werk je met thema’s die we op de video-analyse baseren. Je formuleert een ‘werkvraag’ die op jouw situatie van toepassing is.

 

Voorbeelden van een werkvragen binnen lichaamswerk-therapie kunnen zijn: 

 

‘Waarom houd ik mijn boosheid binnen’. 

of

‘Waarom laat ik me altijd zo leiden door de buitenwereld’.

 

Deze vragen zijn meestal verbonden aan oude ervaringen en herinneringen die in het lichaam liggen opgeslagen. Ooit heb je daarmee leren dealen en daar heb je een besluit over genomen. 

Dit oude besluit ligt opgeslagen in het lichaam, als een soort bedrading waar het lichaam op is afgestemd. Of je nu wilt of niet, op deze bedrading grijp je terug. Het is een bekend patroon en het lichaam reageert zoals het ooit geleerd heeft. Juist dit kan op volwassen leeftijd betekenen dat je telkens terugvalt in oude patronen. Ook al heb je inmiddels allerlei kennis en inzichten vergaard en weet je dat je anders moet handelen, het lichaam reageert zoals het t ooit heeft geleerd.

 

Werken vanuit het onbewuste

 

Dit laat zien dat je om daadwerkelijk patronen te doorbreken, moet beginnen op het level waar het ooit is begonnen: in het onbewuste.

In de lichaamswerksessies word je begeleid naar dit onbewuste level, een eerdere tijd waar ooit oude besluiten begonnen zijn. Het lichaam laat zien welke emoties je ongemerkt in je lichaam hebt opgeslagen. Vaak zijn dit emoties die lang gecontroleerd en verstopt zijn gebleven. Door lichaamswerk krijgt je lichaam dan de kans deze emoties alsnog te uiten. 

Zo kan het zijn dat via lichaamswerk tranen éindelijk de vrije loop krijgen of er boosheid naar boven komt. Dit zijn oude emoties die onbewust een blokkade vormden die je in het ‘nu’, in dagelijkse situaties, nog steeds hinderen.

Deze emoties opruimen en loslaten biedt ruimte om te komen tot een nieuw besluit. Alle wijsheid, verlangens en inzichten die je vergaard hebt als volwassene, zet je in om het oude besluit, gekoppeld aan die oude bedrading, om te buigen naar een nieuw besluit. Een besluit waar je zelf voor kiest en dat beter bij je past. Door er op dit onbewuste niveau mee aan de slag te gaan, gaat er als het ware ‘een knop om’. Het lichaam maakt kennis met een nieuw patroon en nieuwe paden. Zodat je in het ‘nu’ anders kunt handelen. Het geeft ruimte, energie en vrijheid. Er komt weer kleur in je leven, letterlijk en figuurlijk. 

 

Een nieuwe versie van jezelf

 

Mensen die bij mij gekomen zijn voor lichaamswerksessies zeggen achteraf vaak: ‘ik voel me lichter’. En dat is ook precies de bedoeling. Oude ballast die je in een sessie opruimt neem je niet mee naar buiten. Die laat je lekker achter. Dit is blijvend, omdat je het vanuit je lichaam, de bron, hebt aangepakt.

Vaak merk je na een aantal sessies dat je achteraf kunt concluderen dat je anders gereageerd hebt dan dat je gewend was van jezelf. Opeens durf je weerwoord te geven en laat je je niet uit het veld slaan. Of merk je dat je ‘nee’ zegt terwijl je voorheen alles goed vond. 

 

Nieuwe video-opname

 

Na een aantal sessies maak ik een nieuwe video-opname. Deze wordt naast de eerste video-opname gezet. Zo kun je met eigen ogen zien, wat lichaamswerk niet alleen van binnen maar ook van buiten doet. Door je te ontdoen van bagage, ontstaat er meer rust in je uitstraling, je ogen staan helderder, je hebt weer een blos op je gezicht. Dit is iets wat je zelf van binnen ervaart en wat de buitenwereld ziet. ‘Je lijkt wel vele jaren jonger’, is wat een van mijn cliënten van meerdere mensen te horen kreeg. 

 

De feiten op een rijtje: dit is waarom lichaamswerk zo effectief is

 

Dat deze methode werkt, is voor mij geen verrassing. Ik heb het aan de lijve ondervonden en zelf gezien en meegemaakt hoe lichaamswerk mensen helpt. En als je de feiten op een rijtje ziet, dan begrijp jij misschien ook waarom al jouw eerdere pogingen tot weinig hebben geleid. En waarom lichaamswerk misschien voor jou de oplossing kan zijn om je oude patronen te doorbreken.

 

Want:

  • Lichaamswerk is een BOTTOM-UP manier van werken. Over het algemeen weten mensen ‘met het hoofd’ al lang waar de schoen wringt. Hebben ze zich al talloze malen voorgenomen een volgende keer anders te handelen of te reageren. Toch blijft na vele zelfhulpboeken of het bezoek aan een coach, het patroon zich vaak herhalen. Dit is omdat een TOP-DOWN niet op dit diepe level komt.
  • Met het hoofd verwerken is wat anders dan met het lichaam verwerken. Dat laatste is wat lichaamswerk doet. Je leert in contact komen met je gevoel. Het is een vorm van helen en jezelf weer compleet maken.
  • Lichaamswerk creëert écht een nieuwe fundering. Het geeft je grond onder je voeten. Een basis waar je op kunt bouwen, en van waaruit je kunt ontwikkelen en groeien. Ook met het oog op de toekomst.

 

Aan de slag met lichaamswerk? Ik kan je helpen!

 

Ben je benieuwd hoe ik je door middel van lichaamswerk kan helpen oude ballast op te ruimen? Neem contact met me op voor een gratis intake, en dan kijken we samen welk traject het beste bij je past en hoe we hier invulling aan geven.