Energiemanagement

Misschien herken je dit wel: je bent in gesprek geweest met iemand en daarna is je batterij volledig op. ‘Ik ben helemaal leeggetrokken door persoon X’, verzucht je als je later thuis komt’. ‘Wat een energiezuiger is dat!’ Op zo’n moment plaats je de oorzaak buiten jezelf. Waar je niet bij stilstaat, is dat jij zelf hebt toegestaan dat iemand zoveel energie aan je onttrekt. Dat lijkt misschien een frustrerend gegeven, maar dit is eigenlijk goed nieuws. Het betekent namelijk ook dat jij zelf de regie kunt nemen en hier wat aan kunt doen. Je bent namelijk zelf de beheerder van je eigen energie. En dat is precies waar energiemanagement over gaat.

Energiemanagement

Energie is er overal en altijd

 

Energie, daar is niets zweverigs aan. Het is misschien niet grijpbaar en niet te zien met het blote oog, het is wel degelijk voelbaar. Als je in een ruimte komt waar mensen net ruzie hebben gehad, voel je (zelfs als mensen doen alsof er niets gebeurd is) een bedrukte energie. Of wanneer je door een stad fietst op de eerste zonnige dag van het jaar, dan voel je dat er een opgewekte energie is, die een positieve invloed heeft op jou en op anderen om je heen. Je bent altijd en overal omgeven met energie. En je neemt dit in meer of mindere mate zelf ook over. Maar wat als je hier zelf een grotere rol in kan spelen?

 

Wat is energiemanagement?

 

Energiemanagement is simpelweg het beheren van je eigen energie. Wanneer je energie van externe personen of omstandigheden meer buiten jezelf leert houden, krijg je zeggenschap over je eigen energie en blijf je helder. Je kunt aanspraak maken op jouw eigen informatie. Een belangrijk onderdeel van energiemanagement is kijken naar ‘’emotionele besmetting’. Dit is het ongemerkt overnemen van sferen en emoties van anderen. Hierdoor loop je vol maar voel je je leeg. Vooral omdat je informatie hebt opgezogen van anderen waardoor er geen ruimte meer is voor eigen energie. Dit geeft chaos, een brainblur en focusverlies. Met als gevolg frustratie en ondefinieerbare fysieke klachten.

Maar dit is iets waar je je allereerst bewust van moet zijn, zodat je kunt ingrijpen als jouw energie te veel wordt beïnvloed. Een energiek, vitaal of veerkrachtig gevoel heeft namelijk alles te maken met hóe je energie beheert.

 

Tools om jezelf te ontladen en op te laden

 

Kan je ruimte hebben voor jezelf? Heb jij eigendom over jouw energielevel? Of is het de buitenwereld die inbreuk pleegt waardoor jij aan het eind van de dag compleet uitgeblust op de bank ligt? Natuurlijk is ook goede voeding, sporten en voldoende slaap van belang om goed in je vel te zitten. Alleen is dit niet voldoende om een dag energiek te beginnen én af te ronden. En dat is precies waar energiemanagement-technieken om de hoek komen kijken. Persoonlijke groei en tools om jezelf te ontladen én op te laden zijn ingrediënten voor een leven waarin jij autonomie hebt over je energiebeheer. Zo leer je ruimte in te nemen, zichtbaar te zijn en helder te communiceren, ook zónder dat je praat. En daardoor raakt jouw batterij een stuk minder snel op.

 

Wat doen we in een energiemanagement-sessie?

 

Bij elk traject dat ik start, maak ik eerst een video-analyse om jouw lichaamstaal te onderzoeken en te laten zien wat jouw lichaam je vertelt. Dit vormt het uitgangspunt voor de thema’s waar we mee aan de slag gaan. Ik bied een traject (Level up your energy) aan dat specifiek is toegespitst op energiemanagement, maar ook in al mijn andere trajecten speelt, naast lichaamswerk, energiemanagement een rol.  Tijdens de energiemanagement-sessie(s) ontvang je praktisch toepasbare handvatten die een routine worden van je dag zoals ook tandenpoetsen dat is. Je gaat immers niet pas poetsen als er gaatjes komen, maar onderhoudt dit elke dag op een vast moment. Hetzelfde geldt voor het opbouwen van eigen energie. Je begint er de dag mee en je rondt de dag er mee af. 

 

Regie over je eigen energie

 

Door energiemanagement-technieken toe te passen in je leven, voorkom je dat je een speelbal wordt van anderen of een spons die energie opzuigt uit de omgeving, Je laat je niet meer meeslepen in de stemming van anderen en ook niet in het wereldnieuws. Wel leer je eigendom te houden over jouw eigen flow en je talenten en kwaliteiten. Zo houd je meer energie over voor de dingen die er voor jou toe doen. 

 

Vitaler, veerkrachtiger en meer in control

 

De termen ‘energie’ en ‘energiemanagement’ zijn voor veel mensen een beetje vaag en roepen misschien zelfs wel wat weerstand op. Toch ben ik er persoonlijk van overtuigd dat iedereen er baat bij heeft zich bezig te houden met zijn of haar eigen energie. Zelfs mijn meest rationele cliënten (die in de eerste instantie sceptisch waren over het begrip ‘energie’), vertellen mij hoezeer actief energiemanagement hun leven heeft veranderd. Nu ze zelf weten hoe ze hun energie kunnen beheren, voelen ze zich, vitaler, veerkrachtiger en meer ‘in control’.  

 

Een voorbeeld uit de praktijk

 

Zo ook mijn cliënt Willem. Willem is midden dertig en heeft een eigen onderneming. Hij omschrijft zichzelf als down-to-earth en is wars van ‘spiritueel gedoe’. ‘Energie’ associeerde hij met de jaarafrekening van zijn stroomleverancier, maar daar was ook alles mee gezegd. Wel voelde hij zich vaak totaal leeggetrokken na een lange werkdag en had weinig puf om verder nog iets te doen. In zijn weekenden moest hij vaak uitrusten van alle doordeweekse dingen die hem energie hadden gekost. Op aanraden van een kennis kwam hij met Voelstream in aanraking en daarmee ook met energiemanagement. Dat idee om met ‘energie’ te werken sprak hem niet meteen aan, maar inmiddels is hij compleet om.

 

Energiemanagement-technieken maken nu net zoveel deel uit van zijn vaste routine als het poetsen van zijn tanden. Voor het opstarten van de computer neemt hij aandacht voor zichzelf. Vanuit ‘kleur’ en energie begint hij de dag en het lukt hem om vol goede moed aan de dag te beginnen. Hij gaat uitdagingen aan met flexibiliteit en zet humor in om zelfs de meest saaie of lastige werkkwesties wat ‘lichter’ te maken. De extra tijd die hij voorafgaand aan zijn werkdag aan zichzelf besteedt, verdient zich dubbel en dwars terug doordat hij efficiënter en beter werkt. Bovendien komt hij elke dag thuis vol energie. 

 

Aan de slag met energiemanagement? Ik kan je helpen!

 

Ben je benieuwd hoe ik ook jou kan helpen energieker en vitaler in het leven te staan en de baas te worden over je eigen energie? Neem contact met me op voor een gratis intake, en dan kijken we samen welk traject het beste bij je past en hoe we hier invulling aan geven. 

Bekijk het traject