Burnout-coaching

Termen als ‘burnout-klachten’, ‘burnout-coaching’ en ‘burnout-herstel’ worden maandelijks bijna 15000(!) keer gegoogeld. En dat is veelzeggend. Burnouts komen in grote mate onder steeds jongere mensen voor. Hoewel hier tegenwoordig meer aandacht voor is, en er minder taboe op rust, blijft het verontrustend te zien dat zoveel mensen kampen met overmatige stress. Er zijn duizenden boeken over geschreven, we kennen allemaal wel iemand die ervaringsdeskundige is en het is een veelbesproken onderwerp in vriendenkringen. Toch lijkt deze zichtbaarheid van het probleem niet te leiden tot de oplossing van het probleem, en als je het mij vraagt is dat ook niet zo gek.

Burnout-coaching

Zo worden burnout-klachten vaak benaderd

 

Meestal wordt de burn-out, namelijk vanuit ‘het hoofd’ benaderd. Mensen gaan lezen en kennis vergaren over het onderwerp, praten over wat er misgaat en intenties neerzetten om iets te veranderen. Natuurlijk is het helpend inzicht te krijgen over patronen die verbonden zijn aan je burnout-klachten. Inzien dat je bijvoorbeeld ‘continu over je grenzen laat gaan’ biedt kansen om dat te veranderen. Je neemt je voor een volgende keer eerder ‘nee’ te zeggen. Maar hiermee heb je het aan de basis niet opgelost. Het is eerder een tijdelijke aanpassing die altijd moeite vraagt. Het hoofd moet zich er namelijk altijd mee blijven bemoeien.

 

Waarom je terugvalt in oude patronen

 

Wanneer je telkens weer terugvalt in oude patronen, raak je gefrustreerd. De frustratie zit in het feit dat je wel wéét waar de schoen wringt en dat je je voorneemt om dingen anders te doen, maar dat je steeds weer terugvalt in oude gedragingen. Dit heeft alles te maken met patronen die in het lichaam zijn opgeslagen. Zie het als een soort bedrading die ontstaan is in de eerste jaren van het leven. Deze bedrading is bekend en vertrouwd voor het lichaam. Hier grijp je als vanzelf op terug. Dit is ALTIJD sneller dan het hoofd. En dus ook de reden waarom je in patronen terugvalt (en hier dus ook niks aan kunt doen). 

Juist dit is de frustratie die ik bij het merendeel van mijn cliënten terugzie. Weten dat je het anders wilt, het je voornemen en tóch krijg je het niet omgebogen. Sterker nog: het jaagt de burnout-klachten alleen maar verder aan. Je valt jezelf af, wordt boos op jezelf dat het je maar niet lukt. Je faalt en vertelt jezelf dat je niet sterk genoeg bent

 

Kijken naar de basis

 

Als je het mij vraagt, wanneer ik de pet op van burnout-coach op heb, dan weet ik wel waar dit misgaat en ook hoe je burnout-klachten aan kan pakken. Een burn-out vraagt te kijken naar de basis, een bottom-up aanpak en niet andersom!

Hoe je met emoties omgaat, leer je namelijk in de eerste jaren van jouw leven. Boosheid controleren, verdriet slikken, je voordoen alsof alles onder controle is. Het zijn patronen die voortkomen uit eerdere herinneringen. Een kind doet alles om zoveel mogelijk gezien te worden en erbij te horen. Verder kijkt een kind ook af bij ouders: ‘Zó doe je dat dus als je boos bent’, ‘Ah, als ik niet huil dan vinden ze me flink’, ‘Als ik veel lach dan zijn papa en mama ook blij’.

 

Aan de slag met het onderbewuste

 

Al deze (onbewuste) patronen liggen in het lichaam opgeslagen. Ze vormen een soort gebruiksaanwijzing waar het lichaam op latere leeftijd altijd op teruggrijpt. Er hoeft zich maar íets aan te dienen wat -onbewust – doet denken aan situaties van vroeger, en het lichaam gaat ‘als een wekker’ af, zoals het zichzelf ooit heeft aangeleerd. 

Wil je blijvend verandering aanbrengen en de route vinden naar burnout-herstel, dan moet je aan de slag gaan met jezelf op het level waar het ooit is begonnen: in het onbewuste. Dit level bereik je niet met denken (top-down) maar door te gaan naar het onderbewuste en de manier waarop jij hebt geleerd met emoties om te gaan (bottom-up).

 

Zo werkt burnout coaching

 

Burnout-coaching van Voelstream betekent aan de slag gaan in de onderstroom, het onbewuste deel dat een zuigende werking heeft zolang je oude patronen niet opruimt. 

 

Video-analyse

 

Een eerste stap in dit onderwerp is zicht krijgen op deze onbewuste patronen met behulp van een video-analyse. Het geeft je letterlijk een inkijkje in jouw manier van omgaan met emoties. Dat inzicht zorgt ervoor dat je je eigen situatie met mildheid kunt bekijken. Je komt namelijk niet in een burnout terecht omdat je niet slim genoeg bent, of niet sterk genoeg. Het ontstaat omdat je bouwt op een fundering die aan vernieuwing toe is en die balans wil krijgen door ruimte te geven aan álle emoties.

 

Lichaamswerk

 

Met lichaamswerk zet je de intelligentie van het lichaam centraal. Vanuit de specifieke Voelstream-methode neem je jezelf mee naar de onbewuste lagen. Je ervaart dat het lichaam de ballast die ongemerkt plek inneemt, wil opruimen. Het is dan ook tijd om oud zeer los te laten. 

Ook herzie je de bedrading die ooit zo helpend was en je maakt nieuwe keuzes. In dit onderdeel komen de verworven inzichten goed van pas. Je weet immers heel goed wat je wél wilt. 

Dit is het moment waarop bottom-up zich verbindt met top-down. Voelen verbindt zich met denken en andersom: het lichaam wordt een geheel. Opeens voel je ruimte voor frisse energie, vertrouwen en evenwicht. Je hoofd krijgt rust en je lichaam is meer in balans omdat er een stevige fundering is gecreëerd. Zo kun je stevig in je schoenen staan en stapje voor stapje herstellen van je burnout.

 

Energiemanagement

 

Energiemanagement hoort ook thuis in het programma voor burnout-herstel. Vooral omdat mensen met burnout-klachten vaak ‘volgelopen’ zijn met energie van anderen. Ze vinden het lastig daar een duidelijke scheiding in te kunnen maken. Jezelf weer gaan voelen als een ‘opgeruimd’ persoon geeft ademruimte, vertrouwen en hernieuwde levenslust.

 

Burnout? Ik kan je helpen!

 

Heb jij last van burnout-klachten? Ben je bang dat je in de toekomst een burnout kan krijgen? Of zit je nu al in een keiharde burnout? Weet dat ik je als burnout-coach verder kan helpen! Ik ontwikkelde het Bye-bye-burnout-traject specifiek gericht op mensen zoals jij. Dit traject is zowel geschikt voor mensen die een burnout willen voorkomen als voor mensen die al in een burnout zitten. Neem contact met me op voor een gratis intake en dan kijken we samen hoe ik jou het beste kan helpen.

Bekijk het burnout-traject