Winnen kan ook spannend zijn

‘The winner takes it all’: Een winnaar pakt automatisch ruimte.

Kiki Bertens laat ons de Power Pose zien. Een houding die een winnaar als vanzelf aanneemt en zich kenmerkt door een open lichaamshouding, volop ruimte innemend. Wist je dat zelfs blinden, die deze houding nog nooit gezien hebben, exact hetzelfde doen? Dit vertelt ons dat deze reactie op ‘winst’ in ons systeem verankerd zit. Het heeft effect op onze stofwisseling en laat het hormoon testosteron voluit stromen. Niet voor niets wordt dit hormoon ook wel het ‘winnaarshormoon’ genoemd. De Amerikaanse sociaal psycholoog Amy Cuddy heeft een interessante presentatie over dit onderwerp: >Je kan haar TED-talk bekijken via deze link.<

Dat winnen ook spannend kan zijn, zien we een fractie later: 

Kiki laat ons de expressie van angst zien. Ze klimt naar plek 17 op de wereldranglijst. Hoe hoger, hoe groter de verwachting. Kan je dat waarmaken? Kan je voldoen aan alle aandacht die dit oplevert? Op onbewust niveau wordt angst bij Kiki aangetikt, vrij snel na deze prachtige prestatie. Deze emotie, of dit nu bewust of onbewust wordt ervaren, kan behoorlijk ondermijnend zijn in de voorbereiding naar volgende rondes. Het kan een onderstroom genereren van ‘niet lekker in vel zitten’ en niet begrijpen waar dit vandaan komt. Mentale coaching geeft tijdelijk rust, maar is geen structurele oplossing.

Dit laat zien dat alleen goed tennissen en fysieke training niet voldoende is om aan de wereldtop te staan. Dit gaat over wie je bent. Stevig in je schoenen staan, met vertrouwen de uitdagingen die op je pad komen aangaan.

Dit vraagt persoonlijke ontwikkeling.

Hier ligt de uitdaging om angst om te buigen naar vertrouwen. Stevig in je eigen kern staan, onderzoeken waar deze angst mee te maken heeft en dat uit een systeem werken. Hierdoor komt er ruimte voor eigen energie en vooral om ook te vrij en onbelemmerd te voelen.

Het moge duidelijk zijn dat Kiki samen met Raemon Sluiter een ingang gevonden heeft om steady in het vervolg te stappen. Op Roland Garros wordt ze als favoriet nummer 4 van de wereld verwelkomd. Grenzen verleggen, groeien, dromen najagen, Kiki is een inspiratie voor velen van ons. Niet wegstappen omdat je bang bent, maar naar voren stappen omdat het spannend is.