Een slap handje is nog beter dan géén handje.

Met een handdruk zet je de toon van een gesprek. 

Het belang hiervan wordt nogal eens onderschat. Dit wordt in een klap weggevaagd als er op een cruciaal moment in gespreksvoering géén hand wordt gegeven.

Ik heb het over de gele hesjes. Zij werden ontvangen bij de minister president Rutte. Om te overleggen. Om te praten. Het hele land had het er over. Verontwaardiging. Het was actualiteit in verschillende tv programma’s. Twitter ontplofte.
De uitgestoken hand van Rutte werd niet beantwoord.

Als achtergrond informatie:
Een handdruk is een vorm van elkaar begroeten.
De handpalmen hebben ontelbare zenuwuiteinden die verbonden zijn met het brein. Zo komt het hormoon oxytocine vrij op het moment dat iemand betrouwbaar aanvoelt. Dit hormoon vertelt dat het veilig is.  Oxytocine kan bovendien het dopamine triggeren. Een hormoon dat een blij gevoel geeft.  Het schudden van de handen doet dan ook iets in de interactie tussen twee partijen. Het is een belangrijk onderdeel in het creëren van een eerste indruk en geeft informatie af over vertrouwen, de wil om samen te werken en betrouwbaarheid.

Je kunt je voorstellen dat op het moment van onderhandelen en met elkaar in gesprek willen zijn, hier een belangrijke voorwaarde wordt geschapen.

Uiteraard gaat dit samen met allerlei andere signalen zoals de kracht van een handdruk en de lengte van de arm. Ook geeft de wijze hoe de handen elkaar ‘vinden’  weer of er sprake is van machtspositie. Wie heeft de upperhand, wie is leading en wie de underdog.

Trump, Macron en Trudeau maken er soms een compleet ‘spel’ omheen. Daarover een andere keer meer.

Los van hoe die hand wordt gegeven, op het moment dat een hand niet wordt gegeven – sterker nog – bewust geweigerd wordt om te geven, sta je in gespreksvoering met 3-0 achter. De eerste connectie mist. Het vertrouwen wordt niet opgebouwd en het ontbreekt aan de wil samen te werken.

Zelfs al kan je niet door een deur met een ander, ben je het totaal niet eens met een (politiek) beleid, als je op de uitnodiging ingaat en je wordt ontvangen dan is het niet geven van een hand een grove vorm van afwijzing, zo niet minachting.

Op onderstaande foto zie je dat de binnenkomst verdergaat dan het niet schudden van de hand. Er is geen oogcontact, er wordt weggekeken, er gaat een hand omhoog met een ‘stop’signaal. Bovendien is geen toenadering, het is eerder tegen de deurpost aanlopen dan iets van naar voren stappen. De dame in kwestie onthult allerlei aspecten over haar persoonlijkheid.

Het kan niet anders dan dat de uitkomst van dit gesprek onbevredigend geweest moet zijn. Over een handdruk valt veel te vertellen. een ding staat als een paal boven water. Een slap handje mag wijzen op onzekerheid, er is een connectie die op voorhand al meer oplevert dan negeren.Wil jij hier meer over weten?

Herken je de onzekerheid in jouw presentatie?

Ben jij een ondernemer en wil je optimaal gebruik maken van een eerste indruk?

Weet dat je hier in kunt groeien. Voelstream inspireert op verschillende manieren.

Voel je vrij en neem contact op. Ik vertel je met alle plezier over de mogelijkheden.