Emotie regulatie, een kwestie van doorbijten

Kiezen op elkaar en doorbijten. Het is vaak létterlijk te zien, een patroon dat je kunt scharen onder emotie regulatie.

Bijt je geregeld op je lip? Dan kan het voor jou interessant zijn om eens áchter dit patroon te kijken. ​​​​​​​​Bewustzijn vergroten over de taal van het lichaam betekent zien dat emoties ook zonder woorden worden verteld. Het gezicht is bij uitstek een goede graadmeter om te zien hoe het daadwerkelijk met je gaat.

Het laten zien van emoties, het is maatschappelijk best een dingetje. Huilen, boos worden, het wordt nogal eens gezien als een teken van zwakte. Komen er tranen, ben je boos, dan hangt er een verwachtingspatroon aan vast dat je controle hebt op deze emoties.

Emotie regulatie laat zien dat je sterk bent

Natuurlijk zijn er momenten waarop het handig is frustratie niet te uiten of tranen even binnen te houden. Bijvoorbeeld in een beoordelingsgesprek of sollicitatieprocedure kan het zijn dat je emotioneel geraakt wordt. In een dergelijke situatie je emotie reguleren betekent dat je jezelf controleert. Dit is alleen krachtig als de bijbehorende emoties nadien alsnog ruimte krijgen zodat het lichaam kan ontladen.

 

Emotie regulatie is een behoorlijke energietrekker voor het lichaam.

Dit kan je doen na een situatie waarin het helpend was op emoties te reguleren:

Vertel het verhaal en laat de bijbehorende emotie met terugwerkende kracht vrij zodra je terugkomt in een setting die veilig en vertrouwd voelt. Is er niemand in je omgeving? Pak de telefoon, bel iemand op en doe je verhaal. Of schrijf het op, schrijf zonder na te denken de bladzijdes vol, denkbeeldig ’tot de pen leeg is’. Ook al bemoeit het hoofd  zich ermee, en komen er zinnen als “wat heeft het voor zin?” “ach, zo erg was het niet”, het lichaam draagt de druk van de emotie met zich mee. Zo kan je letterlijk pijn verbijten. Een lichaamstaalsignaal dat maar al te graag gehoord wil worden. Het bewustzijn hierover vergroten helpt je zicht te krijgen op waneer en waarom energie weglekt.

Emotie regulatie vraagt bewustzijn en autonomie

Wil je groeien in het omgaan met emoties? Heb je in de gaten dat je letterlijk en figuurlijk jezelf vastbijt? Stel jezelf dat eens de volgende vragen:

  • Wat ben ik aan het verbijten?​​​​​​​​
  • Hoe voel ik me?​​​​​​​​
  • Is dit emotie regulatie?
  • Welke emotie houd ik binnen?​​​​​​​​
  • Wat heb ik nu nodig?

​​​​​​​​
Laten we wel wezen: Een doorbijter zijn is absoluut een competentie. Doorbijters laten zich niet snel ontmoetingen en gaan door tot het resultaat is behaald. Ze gaan door tot het gaatje. Een talent. Met een keerzijde. Niet voor niets kennen we de uitdrukking “doorgaan tot je erbij neervalt’. Dit kan letterlijk zijn.

Emotie regulatie kent een valkuil: doorgaan tot je eerbij neervalt
​​​​​​​
​​​

Omgaan met emoties, in het bijzonder het vrijlaten van emoties kan eng zijn. Het laat je kwetsbare kant zien. Dat kwetsbaarheid en kracht naast elkaar liggen is prachtig beschreven in de Ted Talk van Brené Brown: ‘de kracht van kwetsbaarheid’

 

Emotie regulatie loslaten vraagt soms persoonlijke groei

Goed om te realiseren dat dit patroon, emotie regulatie gekoppeld is aan oude patronen. Soms is alleen bewustzijn verkrijgen niet voldoende om tot daadwerkelijk verandering te komen. Dit gedrag komt voort uit hoe je ooit met emoties hebt leren omgaan. Uít dit patroon stappen krijg je voor elkaar door weer te  VOELEN. Kijken naar wat jouw lichaamstaal vertelt is een prachtige ingang en helpt je verbinding te maken met jouw lichaam. Antwoorden naar verandering zit immers niet zozeer in je hoofd. Anders had je het al lang gedaan. De werkwijze van voelstream is uitermate geschikt om anders, let wel: bewuster, om te gaan met emotie regulatie. Het laat zien dat alle emoties functies hebben. Hier ruimte aan geven brengt vrijheid, rust in je hoofd en laat je autonoom in het leven staan.

 

 

​​​​​​​‘Durf te kijken’

​​​​​​​​Kijken naar wat jouw lichaamstaal je vertelt: dè uitnodiging om de taal ’te verstaan’ en het beste uit jezelf naar boven te halen.​​​​​​​​
​​​​​​​​
Iets voor jou?  Dan is een Look Inside sessie is een prachtige manier om patronen te ontrafelen en helderheid te krijgen over hoe jij jouw energie naar een hoger level kunt halen.