Feestelijke lichaamstaal bij Samsom

Een Jubileum is een reden voor een feestje, toch?

Diederik Samsom neemt de felicitaties in ontvangst bij DWDD ter gelegenheid van het 70 jarig bestaan van de PvdA. Reden voor een feestje, zou je denken.

Verbaal weet Diederik gesprekken handig een wending te geven, zoals een politicus betaamt. Echter, Matthijs van Nieuwkerk legt hem het vuur flink aan de schenen. Matthijs confronteert Diederik met het dalende aantal zetels, volgens huidige prognose. Het onderwerp wordt gepareerd, maar ook telkens weer in het vraaggesprek teruggehaald. Wat doet dat met Diederik? Wat vertelt hij ons met lichaamstaal?

Emoties terugslikken 

Onderstaande foto’s zijn twee stills uit het totale interview. Naarmate de tijd verstrijkt zie je Diederik geregeld zijn tong uitsteken. Een non-verbaal signaal dat ons vertelt dat er spanning in het systeem ontstaat die niet voldoende gereguleerd kan worden. Veelal is het frustratie als de tong uitgestoken wordt. Een manier om deze naar boven borrelende spanning te hanteren is drinken. In feite wordt de emotie teruggeslikt. Het helpt hem enigszins zijn gevoelens op dat moment te controleren en zichzelf gerust te stellen.

Schermafbeelding 2016-02-09 om 21.39.31

Schermafbeelding 2016-02-09 om 21.44.44

Op lichaamstaalgebied is het een interessante interactie tussen deze 2 heren. Wat we kunnen concluderen na het bekijken van de non-verbale signalen? Ondanks de felicitaties en behaalde mijlpaal:  Diederik Samsom ervaart geen feeststemming.

Kijken naar communicatie

Het is de moeite waard om het gehele interview nog eens te bekijken. De link is hieronder toegevoegd. En wil je jezelf trainen in het kijken naar lichaamstaal?  Zet dan het geluid uit en kijk, zonder oordeel.

>   70 jaar PvdA: Diederik Samsom bij DWDD