Lichaamstaal en Geloofwaardigheid.

De hierboven uitgelichte foto is de opstart van een interview met Nigel Farage, de leider van de Independence Party UK.  Hij wordt aangekondigd als prominent Brits politicus. Hoe geloofwaardig komt dit eerste beeld over?
 
Het startbeeld van dit interview laat een mengeling van emoties zien.
Één mondhoek omhoog wordt snel geïnterpreteerd  als ‘lach’. Hoge wenkbrauwen hierbij doen denken aan ‘verrassing’.
 
Je zou haast denken dat het een vrolijke boel is.
Nigel Farage 0
 
Echter het tegendeel is wat speelt.
Allereerst:
Een lach met opgetrokken wenkbrauwen is NOOIT een oprechte lach.
Van blijdschap/plezier is hier dan ook géén sprake. Het woord ‘gefeliciteerd’ in combinatie met deze expressie brengt onmiddellijk verwarring.
 
Vervolgens de mond: op het moment dat er sprake is van één mondhoek omhoog speelt er minachting.
 
Verwar minachting niet met een lach
Bij het signaleren van deze expressie is het zeker raadzaam verder te vragen. Wat speelt er? Welke andere ideeën leven er bij de desbetreffende persoon? Deze expressie verwarren met een lach kan tot conflict situaties in de toekomst leiden.
Let wel: dit geldt alleen op het moment als dit tijdens een gesprek gebeurt. In ontspannen situatie zijn beide mondhoeken op gelijke hoogte.
 
Met deze onbewust uitgezonden boodschappen een interview opstarten resulteert direct in een achterstand in geloofwaardigheid. Je zal er als spreker extra hard aan moeten trekken dit beeld weer recht te trekken. Het vraagt wel bewustzijn over eigen lichaamstaal.  
En niet alleen dat. Soms is het ook goed om in de spiegel te kijken en jezelf de vraag te stellen waarom deze emoties zo ‘doordruppelen’ in non-verbale communicatie. 
 
Investeren in jezelf is ook een vorm van ondernemerschap.
 
Klein beginnen zodat je het groots kan uitrollen. Persoonlijke ontwikkeling verdient zich altijd terug. op vele manieren.
 
Bijgaand nog 2 stills uit het interview.  T is dat het over ‘serious-business’ gaat, anders zou je bijna gaan zeggen dat het een ‘Lichaamstaal-feestje’ is.
 
Nigel Farage 1
 
Nigel Farage 2