Zijn mentale kreukels zichtbaar in lichaamstaal?

Burn-out gerelateerde klachten, het is een hot item. En niet voor niets. Zo wijzen cijfers uit dat 1 op de 7 werknemers burn-out klachten heeft. Mentaal opgebrand. Fysiek uitgeput. Emotioneel uit balans. Wat een leed gaat er mee gepaard. En wat een kosten zijn er mee gemoeid. Herstel kan weken, maanden in beslag nemen. Hoe eerder een sleutel naar herstel wordt gevonden, hoe beter.

Benader stress-gerelateerde klachten eens vanuit het lichaam als ingang om te herstellen. Mentale inzichten ontwikkelen, vanuit het hoofd keuzes maken om in het vervolg gedrag te veranderen, het is zeker waardevol maar niet altijd toereikend. Soms zit een diepere onderstroom in de weg die maakt dat je in oude patronen terugvalt. Kenmerk bij voelstream is de – veelal onbewuste – informatie die het lichaam afgeeft inzichtelijk te maken.  Waardevol, want hoe hard je ook je best doet het ‘opgebrand-voelen’ te verbloemen, non-verbale signalen vertellen meer. Het onderscheidt zich van mentale methodieken door ook de gevoelswereld te betrekken in het onderzoeken in de ontstane blokkades.

Burn-out gerelateerde klachten zijn zichtbaar in lichaamstaal. Onze maatschappij is er goed in om je ‘er toch maar weer overheen te zetten’. Niet te emotioneel zijn. Slik de tranen maar in, denk de onmacht ‘recht’. Je gaat toch maar weer aan het werk. Het denken maakt overuren en levert allerlei gedachtenspinsels die een hoofd alleen maar voller maken: ‘ Niet zo aanstellen, doorgaan. Zo erg is het niet, er zijn ergere dingen. Kijk naar wat er wél is. Ik kan de ander toch niet in de steek laten.’

De angst een baan te verliezen, de verantwoordelijkheid een gezin te onderhouden, hypotheek te betalen. De druk komt van verschillende kanten.  En vervolgens resulteert dit in je nóg uitgeputter voelen, leeg, moe, gedeprimeerd, onverklaarbare fysieke klachten geven. Dit mechanisme is zichtbaar in lichaamstaal. De mentale kreukels laten zich zien als fysieke kreukels. De huid in het gezicht tekent, de focus uit de ogen verdwijnt, de kleur in het gelaat vergrijst. Ja! Mentale kreukels zijn zichtbaar. Maar er is goed nieuws: Je bent groter dan je denken.  Door ook de gevoelswereld te betrekken creëer je een onderscheidende ingang om uit een vicieuze cirkel te komen.

Met het programma ‘Sophie in de mentale kreukels’ heeft Sophie Hilbrand in een boeiende serie het onderwerp stress en burn-out vanuit verschillende ingangen belicht.

Maak ruimte in eigen gevoelens is een sleutel naar herstel. Van de verschillende afleveringen licht ik met plezier het interview met neuroloog en psychiater Marten Klaver uit.  Hij heeft een eigen visie over het ontstaan van stress gerelateerde klachten.  Geen aandacht geven aan diepere emoties ziet hij als een van de grootste oorzaken in het ontstaan van burn-out klachten.  Zijn antwoord op spoedig herstel : Ruimte maken voor eigen gevoelens.

[KGVID]https://voelstream.nl/wp-content/uploads/2019/01/Een-andere-kijk-op-burnout-klachten-1.mp4[/KGVID]

Soms ligt de sleutel dichter bij dan je denkt. Je draagt het feitelijk dicht bij je. Niks mis mee om ondersteuning in te zetten en zelf weer richting te vinden. Hulp vragen vertelt veel over onderliggende moed en kracht. Bij voelstream ontvang je inspiratie om het vooral zélf te ontdekken.

Wil je de volledige serie zien van Sophie in de mentale kreukels, de moeite waard, klik dan hier:

https://www.npo3.nl/sophie-in-de-mentale-kreukels/09-10-2018/BV_101389537