Tranen hebben een functie en zijn altijd gericht op verzorging en bescherming van het lichaam. Bovendien is het fenomeen ‘Tranen’ uniek: alleen de mens kent tranen. In het dierenrijk komt de traan zoals die bij de mens over de wang rolt niet voor.
Bijzonder toch? Reden genoeg om
de functie van tranen verder te bekijken.
Om te beginnen: er is niet 1 soort tranen. Het zijn er 3! En elk soort heeft zijn eigen functie.
1. De basale traan
Bevochtiging van het oog, dat is de eerste functie van deze traan. Ze worden geproduceerd in de traanklieren en afgevoerd via speciale traankanalen. Iets wat de gehele dag doorgaat. Zo produceren we wel 300 gram tranen per dag, ofwel: 110 liter per jaar! Naast het bevochtigen van het oog hebben deze tranen nog een andere functie: het produceren van een dunne traanfilmlaag die het oog beschermt. Deze laag is samengesteld uit 3 dunne lagen, afwisselend van water en olie-achtige substanties. Zo wordt met enzymen en antistoffen het hoornvlies beschermd tegen beschadiging. Bovendien wordt verdamping van traanvocht voorkomen. Een prachtige traan die bijdraagt in het gezond houden van het oog!
2. De reflextraan
De functie van deze tranen is het wegspoelen van schadelijke stoffen. Huilen bij het snijden van een ui, iedereen kent het wel. Dít zijn reflextranen. Zodra een ui geschild wordt komt er een chemisch gas vrij hetgeen het oog prikkelt. Reactie hierop zijn tranen die in grote getale vrijkomen. Tranen die antilichamen bevatten om binnendringende micro-organismen tegen te houden en weg te spoelen.
Hoe ingenieus, deze functie van tranen. Wist je dat tranen onder de microscoop bekeken een duidelijk verschil in vorm en structuur laten zien? Kijk maar eens naar deze beelden: tranen van verdriet, plezier en reactief op uien. Het zijn ware kunstwerkjes!
3. De emotionele traan
Deze traan vloeit bij emoties: huilen van blijdschap, bij verdriet, als je in pijn bent. De functie van emotionele tranen is het stabiliseren en het troosten van het lichaam. Ze zitten boordevol stress gerelateerde hormonen die helpen het lichaam te ontlasten. Niet voor niets kennen we het gevoel opgelucht te zijn na een goede huilbui. De functie van deze traan is het ontladen van het lichaam.
Een ander bijzonder element is dat deze traan meer eiwit bevat dan de traan die ontstaat bij het snijden van een ui. Er wordt wel eens gesuggereerd dat door deze hogere eiwitconcentratie de tranen op de huid ‘plakken’ en trager over het gezicht rollen. De functie van deze traan kan hierdoor ook een sociale zijn: het aanspraak maken op het empathische vermogen van de omgeving. In feite kun je zeggen dat deze traan een vorm van een communicatiemiddel is: het vertelt dat je iets nodig hebt. Liefde, aandacht, medelijden. Dit begint al vanaf de geboorte, huilen is de meest efficiënte manier om aandacht te krijgen.
Weetje:
Uit onderzoek van professor in de psychologie Sokol Chang is gebleken dat een jengelend kind het meest irritante geluid ter wereld is. Mensen werken het traagst en maken de meeste fouten wanneer ze luisteren naar het gezeur van een kind. Volgens Chang heeft ook dit een evolutionaire oorzaak: Het spoort ouders aan hun kwetsbare nageslacht in nood te verdedigen.
De emotionele traan heeft nogal met oordeel van doen. Want ja, ben je eigenlijk wel sterk, als je deze tranen laat vloeien? Echte mannen huilen toch niet? En vrouwen kunnen beter niet te snel huilen? Kan je tranen niet beter onder controle houden, en dus inslikken of binnenhouden?
Het antwoord is duidelijk: Nee, niet doen! Niet voor niets hebben deze tranen een opschonende functie!
De functie van tranen is het ontladen en ontlasten van het lichaam.
In een eerder blog schrijf ik meer over wat het reguleren van emoties op termijn met je kan doen. Ruimte geven aan álle emoties, dus ook de zogenaamde ‘negatieve emoties’ draagt bij aan gezond, vitaal en in balans in het leven staan.
Het is tijd om het oordeel over huilen en tranen te herzien. Huilen is een uniek fenomeen voor mensen. De functie van tranen is een belangrijke functie. Laten we dit unieke vooral blijven waarderen. Het lichaam is toch maar een ingenieus systeem. Iets om vooral te blijven waarderen en ons over te blijven verwonderen.