Een burn-out ontstaat uiteraard niet van de een op andere dag. Dit heeft een aanloop en kent verschillende burn-out fases die samengaan met burn-out gerelateerde klachten.
Klachten die zachtjes, sluimerend beginnen en zich sterker laten horen naarmate ze langer niet als ‘alarmsignaal’ herkend worden. Je kunt denken aan:
- Altijd moe
- Kort lontje
- Veel in het hoofd zitten
- Focus verlies
- Emotioneel mat
- Altijd ‘AAN’ staan
- Onverklaarbare fysieke klachten
Bij een burn-out voert denken de boventoon
Onderschat deze signalen van het lichaam niet. Helaas voert het hoofd te vaak de boventoon en wordt dat het ‘controlcentrum’. Het denken wil het lichaam sturen en controleren. Dat kan kortdurend helpend zijn, het is helaas geen structurele oplossing. Intelligentie van het lichaam is altijd sneller én eerder in het herkennen van ‘oververhitting’ en stress. Dáár de aandacht op richten en het bewustzijn vergroten biedt kansen om een neerwaartse spiraal richting een burn-out te tackelen.
Het Nederlands Instituut van Psychologen heeft de aanloop naar een burn-out helder omschreven in verschillende fases (de zogenaamde burn-out fases). Startpunt is een uitgeruste, vitale situatie die na stress, druk en verwachtingen -veelal ongemerkt – ‘doorglijdt’ naar de eerste burn-out fase. Zonder tijdig ingrijpen kan zich dit ontaarden in de burn-out fases daaropvolgend:
Burn-out fase 1 – Vermoeid: tijd nodig om bij te komen.
In deze burn-out fase merk je dat je moeilijker uit bed stapt en vooral de eerste dag in het weekend nodig is om te herstellen. Je bent bezig met alle ballen hoog te houden. Energie voor sociale contacten neemt af.
Burn-out fase 2 – Overbelast: wanneer mag ik weer op vakantie?
Het weekend is te kort om bij te tanken. Het hoofd is continu aan en grenzen aangeven kost moeite. Langzaam maar zeker ontstaat roofbouw op het lichaam. Dit is ook te zien in lichaamstaal: doffe ogen en strakke lijnen.
Burn-out fase 3- Overspannen: doorgaan, doorgaan, doorgaan
Het lichaam staat continu in de actiestand. en reageert met allerlei signalen: hartkloppingen, hoge ademhaling, hoofd- en buikpijn. Ook emotioneel kan je je van compleet opgefokt tot volledig uitgeput voelen.
Burn-out fase 4- Burn-out: vol en leeg tegelijkertijd
Extreme vermoeidheid maakt simpele handelingen al te veel. Een oud overlevingsmechanisme laat je terugtrekken en isoleren. Deze fase gaat gemoeid met de nodige emotie. Dit hoeft niet altijd herkend te worden maar wordt door lichaamstaal gespiegeld
Rode draad in deze burn-out fases is dat overspannen klachten gelinkt zijn aan stress. Uiteraard is stress niet te voorkomen, het is ook nuttig om tot een doel te komen. Waar het uiteindelijk over gaat is: hoe ga je om met stress?
Dit is iets wat gekoppeld is aan onbewuste patronen. Je leert namelijk al in een vroeg stadium van je leven te dealen met stress. Ervaringen in het leven, het voorbeeld van ouders, zelfs een geboorte kan al van invloed zijn op hoe je op latere leeftijd stress hanteert. Het bijzondere van deze onbewuste patronen is dat dit altijd zichtbaar is in lichaamstaal. Zoek je hulp bij stress en wil je ánders leren omgaan met stress, dan is de werkwijze van voelstream misschien wat voor jou. Burn-out coaching laat je weer in contact komen met je gevoel. Onbewuste patronen doorbreken maakt ruimte voor rust, vertrouwen en energie.
Patronen herhalen zich niet omdat je niet sterk genoeg bent.
Of er niet hard genoeg voor werkt…
Ze komen voort uit zelfbescherming.
Wil je meer uit je hoofd komen, stress beter hanteren en zien wat jouw lichaam aan signalen afgeeft: een video-analyse vertelt je meer. Een kijkje in jezelf waardoor je op een andere manier inzicht krijgt waarom je in hinderlijke patronen terugvalt. In plaats van jezelf op de kop zitten ontstaat er mildheid naar jezelf. Patronen herhalen zich immers niet omdat je niet sterk genoeg of niet slim genoeg bent, en zeker niet omdat je er niet hard genoeg voor werkt. Ze komen voort uit zelfbescherming.
Burn-out klachten in verschillende burn-out fases gaan ook samen met energieverlies. De accu krijg je niet meer opgeladen, gesprekken voeren trekt je leeg en prikkels van buitenaf zijn al snel te veel. Dit vraagt een vorm energiemanagement die je leert hoe je voorkomt dat energie weglekt. Die tools aanreikt jezelf op te laden, ruimte in te nemen en niet de spons te zijn die emoties van anderen opzuigt. Je kunt weer de beheerder worden van jouw energie in het level up your energy programma. Hier help je jezelf naar weer stevig in je eigen schoen te staan, helder zijn in je hoofd zodat je de toekomst met frisse energie tegemoet gaat.
Uit je hoofd, naar het lichaam
Wil je burn-out klachten écht anders benaderen: Het antwoord naar blijvende verandering zit niet in je hoofd. Anders had je het allang gedaan, toch?
Zie het lichaam als jouw startpunt en ga aan de slag met lichaamswerk om te komen tot rust, balans en energie in jouw leven!
Onderstaand zijn verschillende burn-out fases nogmaals beschreven. Een eerste suggestie wat je kunt doen is hierbij beschreven. Hoe eerder je inhaakt des te sneller het herstel. Doe er je voordeel mee!