7 krachtige tips om een burn-out te voorkomen

Een burn-out voorkom je door ook te vóelen.

Wat je nog meer kunt doen om een burn-out te voorkomen, naast voldoende beweging, gezonde voeding en genoeg slaap.

 

In dit blog neem ik je mee in een kijk die uitnodigt de oplossing niet zozeer in je hoofd te vinden, maar in het lichaam. Een burn-out voorkomen is namelijk gebaat bij in contact blijven met je lichaam. Zie onderstaande tips als een soort stappenplan dat je dagelijks kunt inzetten. Dit hoeft echt geen uur te duren. Begin maar eens met de timer van je telefoon op 1 minuut te zetten en kijk wat het met je doet. Bouw uit naar 2 minuten, 3-4-5-….  Alleen al deze tijd voor jezelf inruimen is een signaal naar jezelf  dat jij het waard bent om goed voor jezelf te zorgen. 

Voorkom een burn-out en doe je voordeel met onderstaande tips:

       1. STOP MET DOORGAAN

 

In een tijd waarin mails, apps en berichten alsmaar doorgaan wordt ook de verwachting dat we snel reageren groter. Het kan gaan voelen als een hete adem in je nek waardoor je je opgejaagd gaat voelen. Een gevoel dat zich doorzet, ook als je thuis ‘in rust’ op de bank zit. In feite rust het lichaam helemaal niet en blijft de ‘aanjaagstand’ aan. Als dit patroon zich langdurig laat zien kan zich dat uiten in allerlei ongemakken. Van hoofd- en buikpijn, slaapstoornissen tot oorsuizen, van verlies aan focus en concentratie tot emotioneel uit balans. Signalen die een aanloop zijn naar een burn-out. Reden genoeg om jezelf toe te staan te stoppen met doorgaan. Neem rust, gun jezelf een pauze en geef je lichaam kans om te herstellen

 

 

tips om burn-out te voorkomen

De volgende tips ondersteunen je hierin.

tips om burn-out te voorkomen

         2. ADEM!

 

Focussen op je ademhaling is een prachtige ingang om het lichaam tot rust te brengen. Pak een momentje voor jezelf en ervaar eens wat er meebeweegt met je ademhaling. Volg de luchtstroom, voel de beweging. Stel er geen hoge eisen aan. Registreer. Zit je je ademhaling hoog? Laag? is het snel? Of juist langzaam? Adem gewoon rustig door en ervaar wat het met je lichaam doet. Alleen al deze aandacht is een manier om jouw autonome zenuwstelsel in een gezonde stand te krijgen. Het heeft effect op de nervus vagus, de emotiezenuw, die verbonden is met allerlei organen. Rust en stabiliteit daar voorkomt dat organen reageren op stress in het lichaam. In volgend blog vertel ik meer over dit onderwerp.

 

 

 

 

Wil je support? Check dan of de Moonbird voor jou iets is. Een ingenieus en handzaam apparaatje dat jouw lichaam helpt te komen naar rust en stabiliteit.

burn-out

       3. NIETS DOEN IS WAT ANDERS DAN NIKSEN

 

Gewoon zitten te zitten. Geen telefoon, mails, afleiding. Een uitnodiging naar jezelf om even helemaal in het centrum van jouw leven te staan. Voor het oog lijkt het alsof je niks doet maar eigenlijk is dit heel veel doen! Een manier om af te koppelen en weer dichter naar jezelf te komen. Afkoppelen door je voor te stellen dat alle drukte van de dag via je voeten de grond in zakt. Opladen door je voor te stellen dat via omgekeerde weg energie weer jouw lichaam instroomt. Als een bloem die voeding en energie uit de aarde omhoog haalt om te kunnen ‘shinen’. Misschien anders dan anders, maar zo de moeite waard om uit te proberen.

 

tips om burn-out te voorkomen
tips om burn-out te voorkomen

         4. ZINTUIGEN AAN!

 

Als je dan toch zo zit, luister eens. Wat hoor je? Wat ruik je? Hoe zit je? Is het warm, heb je het koud? Allemaal vragen die de zintuigen aanzetten. Een manier om los te komen uit je hoofd, minder denken, meer voelen. Geen oordeel of conclusies, alleen maar ervaren. Het helpt je naar je lichaam te komen. Dé plek waar zo veel antwoorden in liggen opgeslagen die jou helpen weg te blijven van een burn-out zodat je energiek, vitaal en vrij in het leven blijft staan.

 

       5. LUISTER NAAR JE LICHAAM

 

Goed voelen is wat anders dan jé goed voelen. Juist door een duik in jezelf te maken ga je signalen van het lichaam registreren. Lekker in je vel zitten betekent ook accepteren dat er momenten zijn dat je minder goed in je vel zit. Kan je dat registreren, dan kan je ernaar handelen. Koppel bovenstaande punten aan elkaar en luister eens naar jouw lichaam. Hoe voelt het? Is het rustig, onrustig, opgejaagd, moe, levendig? Ook nu weer, koppel er geen oordeel aan. Je hoofd zal zich er ongetwijfeld mee bemoeien, maar realiseer: je bent groter dan je denken. Het lijf wil maar al te graag meedoen en een steentje bijdragen in jouw welbevinden en je weghouden van een burn-out.

 

tips om burn-out te voorkomen
tips om burn-out te voorkomen

         6. ‘HOE IS HET MET MIJ?’

 

Zodra we iemand tegenkomen stellen we de vraag: ‘Hoe is het met je?’ Wanneer stel je die vraag aan jezelf?

Met deze vraag geef je jezelf antwoord en richting in wat jij nodig hebt. Ben je moe, is er ruimte voor een powernap, of spreek met jezelf af de komende dagen vroeg naar bed te gaan. Zit je veel in je hoofd, pak iets creatiefs op. Ga tuinieren, zet die hobby waar je geen tijd meer voor had weer eens op de agenda. Kortom: deze vraag is een goede ingang om goed voor jezelf te zorgen. Jij bent het startpunt van alles wat je onderneemt. Zorg jij goed voor jezelf, dan zorg je ook goed voor anderen.

 

       7. INVESTEER IN JEZELF

 

Vertrouwen op je gevoel, balans tussen voelen en denken, persoonlijk leiderschap. Belangrijke peilers die een rol spelen in het voorkomen van een burn-out. Goed voor jezelf zorgen betekent niet zozeer alles snappen en begrijpen. Het vraagt ook oog voor emoties, de durf om te veranderen aanboren en persoonlijke groei. Zet jezelf op de agenda. Mét iemand aan de slag gaan om stevig en duurzaam in jouw leven te staan getuigt van kracht. Zo kan een video-analyse jou inspireren een volgende stap te zetten. Het lichaam vertelt immers meer dan dat je in de gaten hebt. Bovenal:

 

tips om burn-out te voorkomen

Je hoeft niet eerst vast te lopen om aan jezelf te werken. Het kan ook léuk zijn om jezelf te verrijken.